Ingår i temat
Normer i förändring
Läs senare

Varje hatmail är ett kvitto på att vi behövs

24 sep 2015

Bild: Robert Blombäck.Hockey är en väldigt grabbig sport. Hos oss blev jargongen i omklädningsrum och på matcher så rå, full av sexism och rasism, att det blev ohållbart. Vi såg att vi tappade unga talanger för att de inte trivdes i vår miljö, och det fungerar inte i en liten stad som kiruna. Ska vi kunna ha ett elitlag måste vi bli mer inkluderande.

Vi vill vara en förening för alla, från samer till somalier. Men hur gör man för att det inte ska stanna vid floskler? en sponsor föreslog att vi skulle hbtq-certifiera hela föreningen. vi i styrelsen var skeptiska, men när vi satte oss in i vad det innebar kändes det helt rätt. Vi bestämde oss för att utbilda alla anställda i mångfaldsfrågor, göra våra ishallar könsneutrala och skicka ut våra spelare för att föreläsa i skolorna. Dessutom tog vi fram nya, regnbågsfärgade matchtröjor.

Vi offentliggjorde satsningen i tv4:s morgonsoffa den 26 juni förra året. Under dygnet som följde fick nyheten 100 000 delningar och en miljon gilla-markeringar i sociala medier. Här i kiruna jublade kvinnorna, men männen visste inte riktigt hur de skulle ställa sig. kiruna är en så macho stad, präglad av arbetet i gruvan, och så kommer vi här och pratar om hbtq … räddningen var att börje Salming gav oss sitt stöd. Då vände det.

Men vi har fått många emot oss också. Elva spelare har lämnat klubben, funktionärer har slutat och sponsorer hoppat av. ingen har sagt rent ut att det beror på det här, men nog är det så. Spelare har hotats, vår fanclub har brutit med oss och vi har fått ta emot enormt mycket näthat. Men det är ju därför vi fortsätter; varje hatmejl är ett kvitto på att detta behövs. Målet är att kiruna ska bli Sveriges mest toleranta stad. Vi märker redan att det vi gör får effekt, inte minst i skolan. unga hockeykillar är ofta ganska tongivande, så när våra 10—15-åringar tycker att det är töntigt att kalla någon hora eller bögjävel — för den som gör det får inte spela i A-laget — blir det normen.

Störst är ändå att så många människor har hört av sig och berättat vad vårt ställningstagande har betytt för dem. Föräldrar som har sett hur barnen haft det i skolan, transsexuella som har gråtit av tacksamhet för att vi står upp för deras frågor. Eller den öppet homosexuella killen som var säker på att han aldrig kunde återvända till kiruna? Förra året kom han hem för att fira jul.

Namn: Johan Köhler.

Gör: Styrelseordförande  i ishockeyföreningen Kiruna IF. Drivkraft bakom föreningens arbete för att hbtq-certifieras.

Alla artiklar i temat Normer i förändring (13)

ur Lärarförbundets Magasin