Ingår i temat
Normer i förändring
Läs senare

Välj inte bort — lägg till!

24 sep 2015

Bild: Dan Hansson / TT.Hela samhället är uppbyggt kring köns identitet. Redan från allra första början lär vi oss att mänskligheten består av två kategorier, och att det som avgör vilken vi tillhör är vad vi har mellan benen. Har du snopp är du man, med allt vad det innebär av egenskaper som antas höra ihop med manlighet. Har du snippa är du kvinna, mannens motsats och komplement. Och vi vill så gärna vara det ena eller det andra! Höra till och passa in. Det är ju det enda vi känner till, det ligger så djupt rotat  — så vi håller stenhårt i de där rollerna.

Samtidigt säger forskare som försöker lösa gåtan om vad kön egentligen är att det inte alls måste handla om organet. Visst kan du anta att den som har snopp är man, men det är ingen absolut sanning. Det enda sättet att med säkerhet få besked om någon annans könsidentitet är att fråga.

Jag har alltid identifierat mig som kvinna och kom ut som transsexuell när jag var 17 år. Som jag såg det hade jag redan misslyckats i rollen som man, eftersom jag tidigare hade identifierat mig som homosexuell kille, och tänkte verkligen inte låta något gå snett den här gången. Könsrollen kvinna blev helig för mig. Jag blev fixerad vid hur jag pratade, såg ut och rörde mig, och jag minns hur jag en gång såg en extremt sexistisk porrbild av två kvinnor och tänkte: ’Sådär ska jag också se ut.’ Jag hade ju indoktrinerats med samma stereotypa kvinnobilder som alla andra! Visst var jag modig och överskridande som gick igenom en könskorrigering, men jag var ändå fast i föreställningen att det bara finns två kön.

Med tiden blev jag mer och mer osäker. Min gamla identitet som homosexuell man, som varit jätteviktig när jag växte upp, gjorde sig påmind. Vad innebar det? Var jag verkligen kvinna? Om inte, vad var jag då? Det tog mig flera år att inse att jag faktiskt kan ha flera identiteter, att jag inte måste vara antingen eller. Jag kan vara en bögtjej med erfarenheter som jag delar med både homosexuella män och med ciskvinnor, jag måste inte välja eller dra ifrån. Varför inte bara lägga till?

Men i ett samhälle där normen och idealet fortfarande är den vita, cisidentifierade, heterosexuella mannen utan funktionshinder är ett sådant sätt att tänka både känsligt och hotfullt. Vi har ett enormt arbete framför oss, och vi måste bli fler som vågar släppa sargen och synliggöra det som pågår i oss. Då tror jag att det kommer att hända saker. När det gäller människors liv måste vi kosta på oss att vara så komplexa som vi faktiskt är

 

Fotnot: Cisperson = motsatsen till transperson. en individ vars juridiska, sociala och kulturella kön, könsidentitet, könsuttryck och könsorgan stämmer överens.

Namn: Aleksa Lundberg.

Gör: Journalist och skådespelare med fokus på transfrågor.

Alla artiklar i temat Normer i förändring (13)

ur Lärarförbundets Magasin