Ingår i temat
Kultur
Läs senare

Romaner en väg till det svåra

KulturDet kan vara läkande att prata om lästa böcker och sedan 30 år kan du i Finland ta en akademisk examen i biblioterapi. Allt fler bibliotek arrangerar biblio­terapeutiska bok­cirkar.

19 sep 2019

Allt, kan man säga, började efter första världskriget när traditionell terapi inte hjälpte de traumatiserade soldaterna.

– När de fick läsa poesi var det som en yxa bröt isen. Det visade sig att läsa, att sedan skriva ner sina reflektioner och till sist även tala om dem med andra hjälpte soldaterna, säger Inger Händestam, projektledare för Läsa för livet.

Projektet Läsa för livet drivs av studieförbundet Sensus. Målet är att hitta en metod för biblioterapi som kan användas både enskilt och i grupp. Idén kom från en av medlemsorganisationerna i Sensus, Riksorganisationen för suicid­prevention och efterlevandes Stöd, Spes. Genom läsning och samtal kring litteratur kunde deltagarna hitta nya verktyg för sorgearbete. Resultatet blev så positivt att de ville utveckla detta vidare.

Läsa för livet är finansierat av Kulturrådet och pågår året ut. Men det kan eventuellt bli en förlängning eftersom resultatet blivit så bra.

Det är en viktig skillnad på traditionella bokcirklar, som mest fokuserar på boken och dess innehåll, och biblioterapeutiska bokcirklar.

– De senare handlar om att man i gruppen talar om vad boken gjort med mig. Hur jag kanske kände igen mig, blev berörd, säger Inger, som är förskollärare och utbildad samtalsterapeut.

Efter ett självmord i hennes familj sökte hon sig vidare och förstod till slut att hon inte var ensam. I dag är hon ordförande för nämnda Spes.

Metoden med biblioterapi har funnits länge i USA och England.

Det är till exempel vanligt att allmänläkare i England ger recept på böcker som kan hjälpa patienterna till att må bättre. Biblioteken och den läsfrämjande organisationen The Reading Agency har listor på litteratur som kan vara till stöd i olika sammanhang.

Alla artiklar i temat Kultur (11)

ur Lärarförbundets Magasin