Läs senare

Rädslan för ett nytt attentat

24 nov 2015

Foto: Anders G WarneDet rasistiska skolattentatet den 22 oktober, då en ung man gick till attack och dödade två personer på skolan Kronan i Trollhättan, har drabbat hela samhället. Här berättar 15-åriga Tarin Islam, som går på Vårbyskolan i Vårby Gård i Huddinge, om sina tankar efter händelsen och om vad skolan kan göra för att hon ska känna sig trygg:

”Vi hann inte prata ordentligt om det som hände i Trollhättan med någon lärare innan höstlovet började, men det kom ändå upp hela tiden bland oss elever. Vi läste mycket i tidningar och på sociala medier och vi pratade jättemycket med varandra. Alla här har föräldrar med invandrarbakgrund och det som har hänt har väckt starka känslor hos många.

Vi har försökt komma fram till hur han tänkte och hur det gick till när han gick i korridorerna, maskerad. Kanske hade han en svår barndom, kanske umgicks han med folk som delar upp människor? Men även om man är rasist så krävs det något mer för att man ska vara beredd att gå in i en skola och ta livet av barn och unga.

Det finns en Facebook-sida där de hyllar det han gjorde. Tänk om någon som ser upp till honom gör samma sak på en annan skola, någon som vill gå i hans fotspår? Det finns ju en möjlighet att någon kommer hit och då är det inte mycket man kan göra för att förhindra det.

Vår skola har lås till korridorerna och det finns kameror. Jag tycker att det är skönt, det visar att det bara är vi som går på skolan som ska vara här. Samtidigt får det inte bli för mycket. Om man skulle sätta upp gallergrindar eller kalla in väktare utanför skolan nu, så kan det tolkas som att man tror att det kommer att hända igen och det kan nog kännas läskigt för en del.

Rasism är inget nytt. Även om det aldrig har hänt något i Sverige tidigare som det som hände i Trollhättan så finns det rasister, och jag tror att det är svårt att ändra på dem nu. Men vi kan lära av situationen och börja prata om rasism och om allas lika värde redan när barnen är små, på förskolan.

Barn ska inte behöva vara rädda, inte för någonting – varken mobbning eller rasism. Man ska kunna komma till skolan för att lära sig och ha roligt. Det lärarna kan göra är att bry sig och visa att de faktiskt försöker göra allt för att förhindra att elever far illa.

När något händer ska man känna att det alltid finns någon man kan vända sig till. Om lärarna visar att de bryr sig blir hela skolan mycket tryggare. Och om lärarna ser att en elev är ensam så måste de vara uppmärksamma. Det är ditt ansvar som lärare att gå fram till den eleven och fråga ’Hur mår du?’ Det är viktigt.”

ur Lärarförbundets Magasin