Ingår i temat
Föräldrar
Läs senare

Konsten i temat: Lotta Sjöberg

Lotta Sjöberg vill skildra de mindre smickrande sidorna av livet. Hon ifrågasätter normer, statusfrågor och de krav som samhället ställer på människan, med ambitionen att få oss att komma lite närmare varandra.

22 sep 2017
Konsten i temat: Lotta Sjöberg
Ur boken »family living«, utgiven av Bonnier fakta 2011. ©Lotta Sjöberg

Lotta Sjöberg

Född 1974 och bor i Stockholm. Hon är serietecknare och illustratör, utbildad på Konstfack. Hennes senaste bok heter Det kan alltid bli värre och behandlar frågor kring psykisk ohälsa. Hon driver även Facebookgruppen »Family living — the true story«, med 50 000 medlemmar. Syftet är att låta människor dela med sig av bilder av de mindre smickrande sidorna av familjelivet, som en protest mot samtidens mediebilder av den perfekta familjen.

”På föräldramötet råder ungefär samma tankegångar som vanligt i skolbänkarna.” Så lyder rubriken till en av Lotta Sjöbergs illustrationer.

Bilden skildrar nio föräldrar tätt inklämda i barnens bänkar, där olika tankebubblor avslöjar vad de sitter och funderar på medan läraren berättar om vad deras barn har för sig på dagarna.

”Bäst att sitta längst bak i klassrummet så man inte behöver svara”, tänker en kvinna som strategiskt har placerat sig på sista raden. En annan ser sig lite osäkert omkring: ”Är det bara jag som antecknar här eller?” Medan en tredje och trött man i rutig skjorta kommer fram till att han förmodligen är den i rummet som har högst lön.

Fördomarna flödar, både hos föräldrarna på bilden och i Lotta Sjöbergs humoristiska och pricksäkra sätt att beskriva situationen.

– Att sitta i skolbänken igen är en ganska speciell känsla och en av oändligt många situationer där vi är precis lika förvirrade som våra barn. Dessutom tror jag att vi blir påminda om vår egen barndom, vilket inte är så lätt alla gånger, säger Lotta Sjöberg och tillägger att föräldramöten är en intressant upplevelse på en mängd olika sätt. Och att det ibland till och med går att gissa sig till vem som är förälder till vem.

Sedan konstaterar hon att samhällets allmänna inställning till föräldraskapet är att det är något naturligt, och att alla automatiskt antas veta vad det innebär att vara förälder. Ett synsätt som Lotta Sjöberg tycker vi borde reflektera mer kring.

Foto: Mikael Jacobsson

– Vi lever i en tid fylld av normer, krav och statusfrågor som egentligen inte är naturliga, men som vi hela tiden måste anpassa oss till. Det kan väcka en konkurrenskänsla som fjärmar oss från varandra. Och som i sin tur kan göra det väldigt svårt för människan att hitta ett sätt att förhålla sig till både föräldra- skapet och omvärlden, säger hon.

En av Lotta Sjöbergs ambitioner är att försöka sticka hål på den bubblan genom att påminna oss om allas vår känsla av otillräcklighet och de mindre smickrande sidorna av livet.
– Jag tror att vi mår bra av att försöka skratta lite åt oss själva och att det kan få oss att komma lite närmare varandra.

Lotta Sjöberg arbetar även på uppdrag av andra, som majoriteten av dagens illustratörer. Alltifrån Statens medieråd till fackföreningstidningar, förlag, BVC-centraler och privata företag.

Just nu håller hon på med boken Hallongrottan för vuxna, om kvinnans könsorgan. Boken är skriven av sexualupplysaren Sandra Dahlén och handlar till stor del om hur kvinnan kan lära sig att njuta av sin slida. I det här fallet blir det extra tydligt att de som illustrerar olika ämnen har ett stort ansvar i en samhällelig kontext, enligt Lotta Sjöberg. Uppdraget är att avbilda nakna och realistiska kroppar, av alla möjliga slag.

– Alla måste inkluderas, oavsett kroppsform. I stort kan man säga att boken består av information som vi borde ha fått kunskap om redan i skolan, men som vi blev snuvade på.

Ett annat av Lotta Sjöbergs favoritteman är psykisk ohälsa – ett tema hon behandlar i den humoristiska serieboken Det kan alltid bli värre.

– Jag har själv erfarenhet av psykisk ohälsa och vill bidra till att ta bort tabun kring psykiska problem. Man kan säga att den här boken är en totalsågning av lyckobegreppet i en sjuk värld, som vi alla föds till, med ett enda litet krav: att vi ska bli lyckliga.

Sammanfattningsvis tycker Lotta Sjöberg att det är betydligt lättare och mer intressant att behandla de mörka sidorna i vår tillvaro än det som brukar betraktas som det föredömliga och perfekta livet.

– Att våga berätta om livets svårigheter är mycket modigare och viktigare än att uppfylla de krav som vi förväntas att uppfylla, tycker jag.

Alla artiklar i temat Föräldrar (9)

ur Lärarförbundets Magasin