Ingår i temat
Tema hierarki
Läs senare

Konsten i temat: Joakim Ojanen

Konstnären Joakim Ojanen berättar historier med sin konst, utan att skildra hur de börjar eller slutar. I stället ges betraktaren en bild av det som händer däremellan, och får själv fylla i luckorna.

03 mar 2017
Road Trip. Glaserat stengods 2016.
©Joakim Ojanen

Uttråkad, men avbruten, mitt i ett uttråkat tillstånd. Det är temat på Joakim Ojanens kommande soloutställning i Paris; Interrupted boredom. En titel som säger en hel del om hans konst.

– Att bli avbruten mitt i sin ”uttråkning” är ju nästan en motsättning, det blir som en komisk ordlek. Utställningstitlar är viktiga för mig och är sällan formulerade i början av arbetet, men när jag väl har kommit på en titel så kan jag känna att mina verk inte klarar sig utan den, säger Joakim Ojanen.

Sedan konstaterar han att många av hans figurer faktiskt ser ganska uttråkade ut.

Men det innebär inte att de uttrycker en blasé tomhet. Snarare att det är något som pågår i deras undermedvetna, som om de vore mitt uppe i tankar och upplevelser som är i behov av bearbetning.

Konstnären: Joakim Ojanen

Joakim Ojanen är född 1985 i Västerås och bor numera i Stockholm. Han är utbildad på Konstfack i Stockholm (2009—2014) och arbetar med måleri och skulptur. Under de senaste två åren har han ställt ut på gallerier i bland annat Los Angeles, New York och Stockholm. Framöver väntar två soloutställningar; en på galleri Lefebvre & Fils i Paris och en i Köln på galleri Ruttkowski; 68.

– Jag har alltid intresserat mig för existentiella frågor och har en ganska positiv bild av melankoli och ensamhet. Jag tror att melankoli ofta kan leda till att man kan hitta en annan sida av sig själv.

Förberedelserna inför utställningen i Paris pågår för fullt i en lägenhet i Versailles, som han har fått låna av galleriet Lefebvre & Fils, där verken ska ställas ut. Vi talas vid via Facetime. Joakim Ojanen går omkring och vinklar mobilen i olika riktningar och jag får en lite skakig bild av de verk som han för tillfället arbetar med. På en hylla står en rad figurer i vit lera. Mitt i rummet ett bord med en skulptur under arbete. Snart är det dags för första bränningen och sedan glasyrbränning.

Joakim Ojanens skulpturer är både fula och oskuldsfullt söta, bisarra och tragikomiska, på en och samma gång.

– Jag vill att det nästan ska kännas som om man tycker synd om dem och att man vill ta hand om dem. Du vet den där känslan som uppkommer när ett barn är skitförbannat och säger något roligt och så får man ändå inte skratta åt det.

Ett exempel som på många sätt stämmer överens med den beskrivningen är verket Road Trip där ett gäng ungdomar står på rad och ser allmänt perplexa ut. En av dem sitter på ett biltak. En har en ankliknande mun, en tredje ett äpple på huvudet.

– Jag tänker mig att verket Road Trip skildrar några vänner som har gett sig ut på en resa och att det har hänt något mellan dem. De är obekväma och försöker känna av varandra men de kommer ingenstans. Ensamma samtidigt som de är tillsammans.

Joakim Ojanen gick ut Konstfack för snart två år sedan. Sedan dess har han ställt ut i både USA och Europa. Ursprungligen ägnade han sig åt teckning, med inspiration från populär-kultur och karaktärer från serieteckningens värld. Katten Gustav och Rocky, exempelvis.

Redan då befann sig hans motiv och deras attribut i gränslandet mellan djur och människa.

Så småningom började han även uttrycka sig tredimensionellt.

– För min del blev den tredimensionella formen ett slags översättning av det platta formatet. Det är spännande tycker jag. Det händer någonting där. Uttrycket blir lite mer skevt och naivt och då blir det möjligt att skapa figurer med mycket karaktär, med hjälp av ganska få beståndsdelar, säger Joakim Ojanen.

Hans verk är inte direkt självbiografiska, snarare fragmentariska sinnestillstånd som både han själv och många andra har upplevt, som ögonblicksbilder ur en dagbok.

– Det framgår sällan vad som är på gång eller vad figurerna har varit med om.

Det är svårt att förklara men jag skulle säga att ett verk kan beskrivas som en sida i en dagbok, till skillnad från om man läser hela boken och får en mer komplett bild av en person.

Alla artiklar i temat Tema hierarki (8)

ur Lärarförbundets Magasin