Ingår i temat
Andra chansen
Läs senare

»Komvux räddade mitt liv«

Andra chansenHon var 17 år och hög­gravid och hennes betyg räckte inte för att komma in på gymnasiet. Rebecca Hybbinette tillhörde den första kullen som läste på komvux 1968.

01 maj 2019
Rebecca Hybbinette fick en andra chans på komvux som 18-åring. Hon har varit lärare på komvux och doktorerat i politisk filosofi.
Foto: Marja Beckman

Rebecca Hybbinette växte upp i ett klassmedvetet men dysfunktionellt arbetarhem på Värmdö öster om Stockholm. Mamman lämnade familjen när Rebecca var tre år. Pappan var en bipolär och konstnärligt lagd diversearbetare som hade gått i skolan i sex år. Men det fanns böcker hemma och som barn satt Rebecca ofta och lyssnade på pappans vänner som var självlärda intellektuella arbetare.

Rebecca ville studera vidare men hade svårt med både bokstäver och siffror. Hon fick gå om åttonde klass och ”hankade” sig igenom nian, men hennes betyg räckte inte för att kom­ma in på gymnasiet. Hon hade stor bildningstörst och kompenserade för skrivsvårigheterna genom att lyssna. Att inte komma in på gymnasiet var en katastrof för henne.

– Jag hörde järngrindarna stängas om mig.

Samtidigt hände mycket annat i hennes liv. Det var tidigt 60-tal och hon kom i kontakt med aktivister som stödde FNL mot USA:s inblandning i Vietnamkriget. När hon vaktade en hungerstrejkande konstnär träffade hon mannen som senare skulle göra henne gravid.

– Som gravid var jag inte välkommen hemma. Jag var ett förtryckt barn som alltid fått klara mig själv. Jag kallades ”Idioten” av mina föräldrar, de hånade mig för att jag inte hade kommit in på gymnasiet.

När hon senare gjorde ett anlagstest trodde hon att det var kört. ”Nu får jag svart på vitt att jag är en idiot.” Till sin förvåning sa psykologerna i stället att hon skulle kunna passa inom forskning, vetenskap och humaniora. Hon kanske skulle bli författare eller skådespelare?

– Jag fick upprättelse, säger Rebecca Hybbinette.

Senare doktorerade hon i politisk filosofi. Hon har själv arbetat på komvux som lärare. I sommar fyller hon 70 år och har skrivit färdigt två av tre delar till sin självbiografi Kamp ger återbäring. I  Stockholmsförorten ­Hökarängen där hon bor driver hon ett filosofikafé där det är högt i tak för alla sorters åsikter och tankar.

– Komvux räddade mitt liv. Det gav mig syre och en ny chans, och det har förmodligen räddat många fler. Jag hade en klasskamrat som var 40 och hade varit hemmafru. Hon hade ­bestämt sig för att bli läkare och blev det vid 50 års ålder!

Alla artiklar i temat Andra chansen (14)

ur Lärarförbundets Magasin