Ingår i temat
Hållbar lärare
Läs senare

»Jag har slutat springa hela tiden«

Hållbar lärareLena Berggren, förskollärare, var på väg in i väggen.

av Karin Södergren
21 sep 2018
21 sep 2018

För ett år sedan var du på väg in i väggen. Nu känner du dig starkare än på länge. Hur gick den förvandlingen till?

– Jag hade turen att komma med i ett projekt som kommunen ordnade för anställda som var sjukskrivna ofta. Vi fick träffa en hälsocoach en gång i månaden på arbetstid. Hon fick mig att reflektera över hur jag har det och vad jag behövde ändra på. Vi var en grupp som peppade varandra och som alla var i samma situation.

Vad gjorde ni på träffarna?

– Vi fick börja med att göra en individuell hälsoprofil och formulera egna mål. Kondition, blodtryck, vikt – allt kollades upp. Vi fick lära oss en massa om hälsa och prata om hur viktigt det är med återhämtning. Och så fick vi prova olika sätt att försöka nå målen. Medicinsk yoga till exempel, det blev lite av min grej.

LENA BERGGREN

Lärarkategori: Förskollärare.

Arbetsplats: Åsta förskola.

Bostadsort: Sundsvall.

Antal år i yrket: 35.

Ålder: 56.

På vilket sätt var yoga bra för dig?

– Där lärde jag mig att komma ner i varv och tänka på andningen. Nu använder jag det när jag känner att jag är på väg att jaga upp mig. Jag påminner mig själv om att andas lugnt och dra ner på tempot.

Hur var din situationen innan du kom med i projektet?

– Jag hade högt blodtryck, svårt att sova, ont i nacken och ryggen, fick ofta migrän, hade händer som domnade och var överviktig. Jag var typen som skyndade mig och småsprang hela tiden. Det var som att jag ständigt tävlade för att hinna allt. Till och med när jag bytte blöjor var det fortast möjligt som gällde.

På vilket sätt har du förändrat ditt sätt att jobba?

– Jag springer inte längre hela tiden och tar en sak i taget. Det jag inte hinner med, det släpper jag. Och jag har lärt mig att stå för det utan att få dåligt samvete. Jag är också noga med att ta mina raster. På köpet har jag blivit mer närvarande med barnen och hela barngruppen har blivit lugnare. Jag gör ett kvalitativt bättre jobb i dag.

Förskollärare ligger över lag högt i sjukstatistiken. Vad tror du det beror på?

– Vi är inte längre betrodda som yrkeskår, det är hela tiden andra som säger åt oss vad vi ska göra. All dokumentation och avstämning mot läroplanen gör att vi inte hinner med det som är viktigast, att se till att barnen mår bra. Man kräver hela tiden mer av oss, samtidigt som det finns för få utbildade som ska göra jobbet.

Hur ska förskolan bli mer hållbar som arbetsplats?

– Satsa på hälsa för personalen och låt oss få tillbaka mandatet att leda vår egen utveckling.

Alla artiklar i temat Hållbar lärare (14)

ur Lärarförbundets Magasin