Läs senare

Hallå där, Lotta Johnsson Fornarve (V)

Lotta Johnsson Fornarve… andra vice talman i riksdagen.

av Karin Södergren
23 Nov 2018
23 Nov 2018
Vänsterpartisten Lotta Johnsson Fornarve, 62 år, har tre lärarutbildningar och är en av nyckelpersonerna kring regeringsbildningen.
Foto: Anneli Hildonen

Du har jobbat länge som sfi-lärare men är även utbildad fritidspedagog och folkhögskollärare. Vilken nytta har du av din lärarbakgrund i ditt nuvarande uppdrag?

– I både politiken och i klassrummet är det viktigt att vara tydlig, att förklara så att folk förstår och göra det svåra begripligt. Men även att vara lyssnande och skapa dialog. I politiken blir det annars lätt så att man bara talar om vad man själv tycker, men det är lika viktigt där att det blir en kommunikation.

Finns det andra likheter?

– Att våga tala inför människor är viktigt i båda rollerna. För många politiker kan det vara lite tufft i början att gå upp i talarstolen. Det är sånt jag har fått mycket träning på som lärare.

Vilka är dina arbetsuppgifter som andra vice talman?

– Alla vi fyra talmän jobbar som ett team. Vi ska leda riksdagens arbete och träffas varje vecka och dela upp jobbet mellan oss. Det handlar om vilka debatter som ska vara och vem av oss som ska göra vad. Men också om att ta emot utländska besök, ta hand om inbjudningar, resor och mycket annat.

På vilket sätt är du inblandad i det allt svårare arbetet att få fram en ny regering?

– Det är talmannen Andreas Norlén som sköter det arbetet  men efter varje runda stämmer han av med oss andra talmän. Då resonerar vi om vad samtalen har gett och jag ger mina synpunkter på hur vi ska gå vidare. Sedan avgör han vad som ska hända härnäst. Huruvida han lyssnar på mina råd eller inte vet jag inte.

Hur gick det till när du fick uppdraget?

– Det kom helt oväntat. Jonas Sjöstedt ringde bara några dagar innan och berättade hur de hade resonerat i partiledningen och frågade om jag kunde tänka mig att ställa upp. Jag blev oerhört förvånad, men också glad och hedrad. Det är ju ett fint uppdrag.

Du har tre lärarutbildningar: fritidspedagog, folkhögskollärare och sfi-lärare. Hur kommer det sig?

– Jag utbildade mig till fritidspedagog på 70-talet men jobbade inte så länge med det. Jag  blev istället heltidsengagerad inom anti-apartheidrörelsen. När demokratin väl infördes i ­Sydafrika hade vi nått vårt mål. Då började jag på folkhögskol­lärarlinjen i Linköping. Men det var svårt att få fast jobb inom folkhögskolan på den tiden. Så jag blev sfi-lärare istället. Det var spännande att träffa människor från hela världen. Så småningom läste jag in Svenska som andra språk och fick legitimation.

Du jobbade som sfi-lärare i Nyköping när du kom in i riksdagen 2014. Kan du tänka dig att återvända dit?

– Ja, jag är bara tjänstledig från mitt jobb där, för i politiken vet man aldrig vad som händer. Det kan ju bli nyval snart… Men jag är 62 år, så det är inte säkert att jag fortsätter att jobba efter den här mandatperioden.

ur Lärarförbundets Magasin