Ingår i temat
Normer i förändring
Läs senare

En helt vanlig dag för Sveriges normalaste lärare

27 sep 2015

Bild: Thomas Fröhling.Den 47-åriga Maria Johansson ropar hej då till sin man Erik och drar igen ytterdörren till deras gemensamma radhus. Det är fredagsmorgon i en förortskommun till en mindre stad i Mellansverige. Hon går förbi miljöstationen med glasförpackningarna på vägen till bussen. Maria är mer miljömedveten än de flesta, hon sopsorterar och oroar sig för växthuseffekten.
Efter jobbet i dag väntar körsång, Marias största intresse. Vid sidan av att påta i trädgården och att resa förstås. Hon påminner sig själv att gå till bokhandeln och köpa den där reseguiden som Erik och hon talade om i går.

 

Framme i den kommunala grundskolan har Maria gott om tid till en kopp kaffe innan den första lektionen. Hon funderar – inte för första gången – på att byta yrke. Orsaken är den skamligt låga lönen på 25 500 kronor i månaden.

I personalrummet är gårdagens opinionsundersökning den stora snackisen. Många kollegor uttrycker sin förfäran över Sverigedemokraternas framgångar.

Maria röstade på Socialdemokraterna, med Miljöpartiet som andrahandsalternativ. Men hon har flera kollegor som hon vet röstade på Folkpartiet, särskilt bland ämneslärarna.

 

Efter jobbet och kören åker Maria in till centrum för att handla. Hittar en skrynklig femtiolapp i väskan som hon trycker ned i Röda Korset-tantens insamlingsbössa. Hon brukar ge när hon kan, totalt blir det nästan 1 500 kronor per år till välgörenhet. Det är 500 kronor mer än svensken i gemen. När det gäller angelägna ändamål ställer hon alltid upp.

Men det hindrar inte att hon kan uppskatta värdsliga ting, som nya kläder. Maria unnar sig gärna lite dyrare saker ibland. Kvalitet måste få kosta, anser hon. I bokhandeln slänger hon in ett par romaner också, tillsammans med reseguiden.

Maria sparkar undan Eriks Affärsvärlden när hon kämpar med matkassarna i hallen. Hon är totalt ointresserad av aktier. Däremot gillar hon mat-lagning. Maria upplever att hon och Erik är hyggligt jämställda. De delar på de flesta sysslor, även om hon står för det mesta inom heminredning och klädinköp. Han mekar mycket med bilen, vilket är bra eftersom det är något av det tråkigaste Maria kan tänka sig.

 

Maria tänker på den där semesterresan som de bokat. Charter. All inclusive på Kreta. Hon är inte så äventyrlig av sig. Ogillar att ta risker och har inget intresse av att vara först med nya prylar. Den usla lönen till trots har hon det rätt bra. Inkomst är ett dåligt mått på framgång. Det viktigaste är att bli respekterad av andra för den man är, tänker Maria innan hon somnar på kvällen.

Statistik (2014)

Ålder: 47,2 år

Kön: Kvinna (71,5 procent)

Bor: i radhus eller villa (52 procent) i kommun med mindre än 25 000 invånare, utanför storstadsområdena (28 procent).

Lön: 25 600 kronor per månad.

Intresserad av: Körsång, fackliga frågor, resor och ungdomskultur.

Ointresserad av: Värdepapper, bilar, ishockey.

Populäraste partier: S, MP

Minst populära partier: SD, kD

Spenderar per år: 3 453 kronor på damkläder. 1 080 kronor på kosmetika. 1 187 kronor på böcker. 9 102 kronor på utlandsresor. 1 425 kronor på välgörenhet. 1 633 kronor på trädgårdsprodukter.

Källor: TNS Sifo, SCB och SKL

 

 

Fotnot: Statistiken och åsikterna är signifikativa för och överrepresenterade hos den svenska lärarkåren i förhållande till befolkningen som helhet.

Alla artiklar i temat Normer i förändring (13)

ur Lärarförbundets Magasin