Ingår i temat
Kroppen
Läs senare

Det handlar om att visa upp sig

KroppenAlla är fina som de är, tycker de. Men lägger man upp en ful bild på Instagram sjunker man i graderna.

01 feb 2019
Ögonsten, Assemblage av trä och pappersklipp, 2017.
©Lisa Jonasson

Det har alltid varit jobbigt att vara ung. I dag är det förmodligen svårare än för tjugo år sedan, med sociala medier där alla lägger upp bilder på sig själva. Och de allra flesta lägger inte upp bilder där håret är okammat eller tröjan har ett veck – nä, perfekt ska det vara. För att inte tala om modellerna, stjärnorna, influencers. De är rika, sminkade och opererade – men sätter ändå ribban för hur alla andra ska se ut.

– Man påverkas jättemycket av sociala medier när man ser alla modeller med perfekta kroppar, säger Elvy Taykumer som går i nian på Blombackaskolan i Södertälje.

Hon tycker egentligen att det är sjukt att normen är så stark. Normen att tjejer ska ha stor rumpa, stora bröst och smal midja och att killar ska vara långa, breda, ha magmuskler och stora biceps.

De som vågar lägga upp bilder på hur de verkligen ser ut, på sin vardag, de är förebilder.

– Alla försöker nå dit, även jag, säger David William från Elvy Taykumers parallellklass.

Han brukar inte lägga upp så många bilder på Instagram eller Snapchat och han tror inte att killar bryr sig lika mycket om det de ser där.

Helena Samouie, som också går i nian på Blombackaskolan, vill resa jorden runt och tänker att om hon enkelt ska tjäna pengar kan hon alltid bli modell. Och för att bli modell måste hon se ut som de hon ser på sociala medier. De har fina kroppar, får pengar via sponsorer och kan resa.

– Om jag ska nå dit måste jag ha den rumpan och då måste jag träna och äta bra hela tiden och det vill jag inte egentligen. Jag vill inte vara så kroppsfixerad och tänka på utseendet hela tiden – men jag kan inte låta bli, säger hon.

Hon har bra betyg, familj och vänner som gillar henne, men inte bra självförtroende. Inte när det kommer till utseendet. Hon tycker att hon är ful.

– Fast ibland skiter jag i det och tänker att jag inte ska vara som alla andra.

Hon tror att de flesta lägger upp bilder för att de vill ha uppmärksamhet och få höra att de är fina.

– Jag tänker att jag ska vara fin för att killar ska se mig, att jag måste ordna mig för dem. Men jag vill inte ha nån kille, och om jag har en kille bara för att han gillar mitt utseende, då är han ju ändå inte värd att ha!

De är överens om att det är bra att bry sig om sin kropp för att må bra, äta bra och träna, och de som vill kan göra sig fina både till vardags och till något speciellt tillfälle. Men man ska inte träna och ”fixa sig” enbart för andras skull, då är det över gränsen. Och de flesta har redan passerat den.

– Att träna och äta okej handlar inte om hälsan i dag, det handlar om att man ska visa upp sig. Ska du gå på gymmet måste du ha fina träningskläder och du måste dricka shakes för att hålla vikten, säger Elvy.

Vilket ansvar har då vuxna i detta?

– De som vågar lägga upp bilder på hur de verkligen ser ut, på sin vardag, de är förebilder. Fler borde våga det, säger Helena, det skulle inspirera andra.

Alla tre tycker att fler lärare borde prata om utseendefixering och sociala medier, verkligen prata om det på djupet. Inte bara prata om kosten på idrottslektionerna, utan prata om att ingen är perfekt.

– Men i dag tror många att om man har lite lite fett på magen, då är man jätteöverviktig, säger Elvy.

Dina bilder måste också göra andra människor avundsjuka, berättar de. Ett foto på Eiffeltornet på din resa till Paris räcker inte. Du måste visa att du har varit där, att du verkligen har varit där. Så du måste själv vara med på bilden med Eiffeltornet. Då vet andra att du har råd att resa. Helst ska du lägga upp bilder från många olika platser, det ger dig hög status. Och du måste vara snygg. Leendet måste vara fint, frisyren i perfekt ordning och till och med bakgrunden måste vara snygg. Annars kanske du får kommentaren: ”Du kanske borde ha haft högerhanden lite längre upp.”

De vet att ingen lever ett perfekt liv och att alla då och då är nere eller har svårigheter av olika slag.

– Många av modellerna som syns på Instagram mår kanske dåligt och andra tar preparat för att deras muskler ska se större ut, säger David.

Helena och Elvy berättar om modellen Kylie Jenner, ett av syskonen i den amerikanska familjen Kardashian. Hon fick mycket näthat för sitt utseende så hon opererade flera delar av kroppen. Men när hon hade gjort det fick hon ändå näthat eftersom många tyckte att hon hade opererat för mycket.

– Man kan inte bli älskad av alla hur man än anstränger sig, så varför inte bara göra det man själv vill? undrar Elvy.

Alla artiklar i temat Kroppen (16)

ur Lärarförbundets Magasin