Läs senare

»Barnens entusiasm övertygade föräldrarna«

AktuelltFör att få fler barn att cykla och gå till skolan drog forskare vid Luleå tekniska universitet i gång projektet Aktiva skoltransporter.

22 nov 2019
Elevprojekt ”smittade” föräldrarna, vilket över­raskade Anna-Karin Lindqvist.
Foto: Susanne Lindholm

För Anna-Karin Lindqvist, universitetslektor vid institutionen för hälsovetenskap, var barns rörelse ett givet ämne att ta sig an. Som fysioterapeut med en bakgrund som elitsimmare är det frågor som ligger henne varmt om hjärtat.

– Det började med ett jättelitet pilotprojekt i en skola, i en enda liten klass. Sedan har det vuxit snabbt, säger Anna-Karin Lindqvist.

Att försöka få barn och ungdomar att cykla eller gå till skolan arbetar många kommuner med. Det unika med Luleåprojektet är arbetssättet. För det första har forskarna låtit elever, lärare och föräldrar vara med och utforma innehållet i Aktiva skoltransporter.

– Får man vara med och bestämma är man mer mån om att genomföra det i det långa loppet än om det kommer ett utskick från universitetet, tror Anna-­Karin Lindqvist.

En annan viktig del i arbetet är ”gamification”, där barnens motivation ökar genom att exempelvis räkna kilometer. Barnen har haft både vecko­uppdrag och mer långsiktiga mål.

– Veckouppdraget är kopplat till läroplanen och det bestämmer lärarna. Det som varit mest populärt bland de små barnen är att samla skräp på väg till skolan.

Syftet med uppdragen är att barnen ska tycka att det roligt.

– Vi har använt oss av barnens entusiasm för att övertyga föräldrarna. Vi har gjort det så roligt att barnen i princip tjatat hål i huvudet på föräldrarna, säger Anna-Karin Lindqvist.

Föräldrarnas tveksamhet har mest handlat om oron för trafiken. Därför parades barnen ihop efter geografi och uppmanades att gå eller cykla tillsammans. De gemensamma promenaderna tycker föräldrarna känns tryggare.

Projektet har gett en rad positiva resultat. Barnen som varit med i projektet har inte bara rört sig mer utan har även varit piggare i skolan.

Från och med i höst införs Aktiva skoltransporter i 30 skolor i Luleå kommun. Bland femteklassarna uppmuntras även till vintercykling.

Projektet har även spridits till fyra andra kommuner i Norrbotten. Nu väntar forskarna på att få analysera resultaten i det utökade projektet.

– Det kan låta högtravande, men det känns förmånligt att jobba i ett projekt där man känner att man gör världen lite bättre, säger Anna-­Karin Lindqvist.

ur Lärarförbundets Magasin