Ingår i temat
Kroppen
Läs senare

Anna Suvanna Davidsson, folkhögskolelärare:

Kroppen»Vi måste sluta döma varandra«

01 feb 2019
Foto: Ylva Sundgren

Du är lärare, författare och kroppsaktivist. Vad är ditt kroppsbudskap?

– Jag har inget egentligt budskap till andra förutom att göra det man mår bra av.

Anna Suvanna Davidsson

Lärarkategori: Lärare i svenska och religionskunskap

Arbetsplats: Skarpnäcks folkhögskola i Stockholm

Bostadsort: Rågsved i Stockholm

Antal år i yrket: 5

Ålder: 37

Du vill helst inte kalla dig kroppsaktivist längre, varför?

– När jag började lägga upp bilder på mig själv på Instagram för fem år sedan, var det banbrytande att visa någon som inte såg ut som idealet sa att man skulle se ut, men det var andra som gav mig epitetet kroppsaktivist. I dag finns flera personer på sociala medier som visar upp hur de ser ut utan att skämmas. För min del känner jag mig färdig med den biten – nu har jag börjat med styrkelyft och tränar mycket, nu är det det jag vill visa. Jag är också författare och har bland annat medverkat i en feministisk erotisk antologi och släppte i december en ”julkalender för vuxna”, en erotisk ljudbok i 24 avsnitt.

Vad tror du att sociala medier gör med vår utseendefixering?

– Fina Instagrambilder får oss att tappa verklighetsuppfattningen lite grann, även vi vuxna vill ju lägga upp de finaste bilderna.

Du jobbar som lärare på Skarpnäcks folkhögskola, pratar du om kroppsideal med dina elever?

– Absolut! Jag pratar bland annat om att alla har ansvar för sina egna flöden på sociala medier. Alla måste fråga sig om de vill ta emot allt som möter dem, eller om det går att sluta följa vissa personer. Får dem dig att må dåligt, känna press eller kroppsångest – avfölj! Vi måste också sluta döma varandra – om du vill färga håret, göra nagelförlängningar eller operera dig – gör det. Men innan du gör ett kirurgiskt ingrepp är det viktigt att fundera på varför och för vems skull du gör det.

Kan man säga det till en tolvåring?

– Vi vuxna måste prata om detta med barn. Säga att man bestämmer själv över sin kropp och att det finns olika kroppar. Sociala medier finns och lär inte försvinna – det är dem vi måste förhålla oss till. Jag ser dem på ett vis som en lekplats.

Alla artiklar i temat Kroppen (16)

ur Lärarförbundets Magasin